-->

Muhtemelen Yanlış Telaffuz Ettiğimiz 13 Şey


Web dünyasıyla uğraşan arkadaşlar az çok yabancı, Türkçe olmayan kelimelerle haşır neşir olmak durumunda kalıyor. Elbette kendi dilimizi bilerek yabancı platformlara muhakkak denk gelmekteyiz. İstediğimiz bilgiye ulaşmak için sonuna kadar çabalarız. Dürüst olarak yanıtlayacak olursak bu durumda çekinip yadırganacak bir durum olduğunu söyleyemeyiz. Web sitelerinde dolaşmamış olsak bile muhakkak hayatımızda denk gelmiştir.

Neden düzgün İngilizce öğrenemiyoruz?



Aslında mesele bilmemek değil, bilmediğimizi çaktırmamak.

1. Google

Go-gul ve go-gıl gibi popüler yanlış telaffuz versiyonlarıyla Google bizim için adeta Türkçenin “herkez" sözcüğüne denk. Google markasının doğru telaffuzunun aslında olması gereken şekliyse Guvv-gıel şeklinde okunuyor.




2. YouTube
Türklerin elinde perişan olan, patlayıp giden YouTube sıklıkla yanlış olarak yuu-tuup şeklinde telaffuz ediliyor. Gerçek telaffuzundan her ne kadar çok farklı sayılmasa da YouTube; youv- tüub şeklinde okunuyor.




3. AdSense

Bir reklam ağı, reklam ağı olalı böyle büyük bir zülüm görmemiştir. Bence AdSense, millet olarak istediğimizde bir kelimeyi nasıl farklı farklı okuyabileceğimizin en büyük ispatı. AdSense’in gerçek telaffuzuysa; Ad-Sıns şeklinde yapılıyor.




4. SEO

Her kelimenin yanlış telaffuzu kabul edilir. Yalnız SEO işini yapıp, SEO ile CEO’yu aynı okuyan adamdan bence korkun arkadaşlar. Biliyor ama telaffuz zorluğundan dolayı okuyamıyorsa lafımız yok. En nihayetinde dildir, dönmeyebilir. Yok hem bilmiyor hem de ısrarlar SEO olarak okuyorsa bir yerlerde sıkıntı olabilir. Bu arada SEO kelimesi es-i-o şeklinde kısaltılıyor.  




5. PayPal

Adamların adını yanlış okuduk, yanlış yazdık. Bir de ülke olarak dayatmada bulunup pazardan kaçırdık. PayPal’a çok ayıp ettik beyler çook! PayPal’ın belki ülkemizdeki servis durumu değişti ancak ülkemizdeki telaffuzu daha uzun süre dillerden düşmeyecektir. Dünyaca ünlü ödeme servisi PayPal, pey-pel olarak okunuyor.




6. Analytics

anlış yazılmanın bizim topraklarda vücut bulmuş hali olan bu kelime, sadece yanlış yazılmanın değil aynı zamanda yanlış okunmanın da en önemli örneği. Tamam biraz zor bir kelime ve asıl okunuşu yerine bir çoğunuzun “Anaaalitiiik” diye okuduğunu biliyorum ama yine de doğrusunun  ena-li-tiks olduğunu bilmenizi isterim.




7. Linux

Webmaster aleminin kenarından köşesinden bir yerine dalıp da bu kelime karşısına gelmeyen adam var mıdır? Bence yoktur. Popüler işletim sistemi Linux telaffuz edilirken leiy-nuks şeklinde okunuyor. Lü-nux, Li-Nux ve Liy-nüks ise biz Türklerin icat ettiği yeni işletim sistemi okunuş tarzları olarak literatüre geçmeye hazır. 




8. GIF

İnternet dünyasının popüler dosya uzantısı olan GİF’i bizler olduğu gibi “gif” olarak okuyoruz. Kelimenin asıl okunuşu biz her ne kadar tuhaf gelecek olsa da cif olarak kabul ediliyor.




9. OS X

Windows’dan sonra dünyanın en çok tercih edilen işletim sistemi olma başarısına sahip olan OS X de sıklıkla yanlış okunan sözcüklerden biri. Bizim Türkçeleştirerek o-s-x olarak okuduğumuz sözcük, aslında ov-es-eks veya ov-es-ten olarak okunuyor. 




10. Cache


Önbellek manasındaki Cache’i sıklıkla orijinal yazılışıyla kullanmayı tercih ediyor ve “cache” olarak yazıyoruz. Doğru okuduğunu sandığımız “keyc” ise aslında Cache’in doğru telaffuzu değil. Cache, “k-eş” olarak telaffuz ediliyor. 





11. Adobe

Adobe’un ürünlerini hiç kullanmıyor olsanız dahi markasını illaki okumuş, tellafuz etmek zorunda kalmışsınızdır. Genellikle yazıldığı gibi okuduğumuz Adobe’un gerçek okunuşu ise a-do-bee.



12. Yahoo!

Geçtiğimiz sene tarihin en büyük Hack skandallarıyla adını hafızalarımıza kazıdı ve Yahoo yakın zamanda tarih olacak. Yine de ben isterim ki, yılların arama motoru Yahoo aklınızda "Yahoo" telaffuzuyla değil de "Yahuuu" telaffuzuyla kalsın.




13. Samsung

Andorid cephesinin en güçlü oyuncularından Samsung'u da bu listeye koymazsak ayıp olur. Samsung olarak Keşan'ın bir ilçesi şeklinde okuduğumuz markanın asıl telaffuzu "Sem-song" olarak yapılıyor.





Peki sizin en çok yanlış telaffuz ettiğiniz kelime hangisiydi?

Yorum yapmak için tıkla.